КРАТКО ОПИСАНИЕ НА КАМЪНИТЕ
КРАТКО ОПИСАНИЕ НА КАМЪНИТЕ

АХАТ - Елиминира и преобразува негативните енергии в позитивни. За това се вярва, че ахатът носи здраве, дълголетие и успехи. Камък на равновесието.

 

 АМАЗОНИТ – Амазонитът притежава силно филтриращо действие. На физическо ниво блокира геопатогенния стрес и предпазва от електромагнитно замърсяване. На ментално равнище филтрира преминаващата през мозъка информация и я комбинира с интуицията. Той е силно облекчаващ камък. Успокоява мозъка и нервната система, премахва притеснението и страха, прогонва негативната енергия и раздразнението.

 

АМЕТИСТ - един от най-духовните камъни. Отваря интуицията, разсейва гнева, яростта, страха и безпокойството. Укрепва имунната система. Аметистът се смята за камък на мъдростта и познанието, който развива интуицията и ума. Символизира просперитет, богатство и изобилие на всички нива. На тези, които се занимават с бизнес, аметистът им помага да се обкръжат с покровители и ги пази от нещастия и финансови загуби. В семейно отношение внася мир и хармония. На творческите хора носи вдъхновение и нови идеи. Смята се и за мощен защитник от лоша съдба.
 

 

АКВАМАРИН - Камъкът на куража. Изостря интуицията и проницателността. Успокоява ума, като изтласква страничните мисли, филтрира достигащата до мозъка информация, прояснява възприятието, изостря интелекта и премахва объркването. Моряците го носят като талисман срещу удавяне.

 

АВАНТЮРИН -  Изключително позитивен камък на просперитета. Обезврежда негативните ситуации и ги преобръща. Стабилизира ума, стимулира възприятието и засилва креативността. Носи успех на всички предприемчиви хора, които не се боят от риск. Събужда емоционалността, внушава оптимизъм и увереност в себе си. Увеличава съчувствието, съпричастността и постоянството. Укрепва лидерските качества и решимостта.

 

ГРАНАТ - Гранатът е един от най-красивите камъни. Ревитализира, рафинира и балансира енергията, внасяйки жизненост и страст. Дава кураж и надежда в изглеждащите на пръв поглед безнадеждни ситуации.

 

ЖАДЕИТ – Символ на чистота и ведрина. Той е предпазващ камък, който защитава носещия го от наранявания и носи хармония. За него се вярва, че привлича добрия късмет и приятелството. В ментално отношение освобождава от негативните мисли и успокоява разума. Стимулира идеите и прави задачите да изглеждат по лесни.

 

КВАРЦ – Кварцът е най – силното средство за усилване на лечебното и енергийното въздействие на планетата благодарение на уникалната си хеликоидална, спираловидна кристална форма. Кварцът генерира електромагнетизъм и отблъсква статичното електричество. Пречиства и укрепва органите и ефирното тяло, действа в дълбочина за пречистването на духа, свързва физическото измерение с ума. Стимулира имунната система и носи на тялото равновесие.

 

КАРНЕОЛ - Той притежава способността да прочиства другите камъни. Това е камъкът, който ви помага да вярвате в себе си. Той е силно предпазно средство срещу завист, ярост и негодувание - ваше или на други хора.

 

ЛУНЕН КАМЪК - Дарява успех и щастие. Смята се, че носенето на лунен камък усилва интуицията и психическата възприемчивост. В много култури лунният камък е тясно свързан с любовта - камък възприемащ и привличащ любов. Той помага за постигане на баланс между ума и сърцето.

 

ЛАБРАДОРИТ – Отблъсква нежеланите енергии от аурата и спира енергийните пробиви. Този камък стимулира интуицията и психическите способности. Прогонва страховете, несигурността и остатъците от минали разочарования. Засилва вярата във собствените сили, премахва влиянието на другите хора, освобождава стреса и регулира  метаболизма.

 

ЛАЗУРИТ - Лазуритът отваря третото око и балансира гърлената чакра. Камъкът бързо освобождава от стреса и носи дълбоко чувство на покой. Лазуритът представлява предпазващ камък - разпознава психичната атака, блокира я и връща към нейния източник. Камъкът хармонизира физическото, емоционалното, менталното и духовното ниво. Липсата на хармония между тях може да доведе до депресия, неразположение и загуба на целта. Равновесието - напротив - дава дълбоко вътрешно самопознаване. Разкрива вътрешната сила, окуражава самоосъзнаването и позволява себеизразяването без задръжки и компромиси. Лазуритът е мощен катализатор на мисловен процес. Стимулира висшите способности на ума, внасяйки обективност и яснота. Заздравява приятелските и любовните връзки, помага за изразяване на чувствата и емоциите.

 

МАЛАХИТ – Закрилящ камък. Лесно абсорбира негативните енергии и замърсителите, обирайки ги от атмосферата и от тялото. Засилва интуицията и прозрението. Носи равновесие и хармония, отваряйки сърцето за безусловната любов. Камъкът на бизнес дамите.

 

МАХАГОНОВ ОБСИДАН – Този камък резонира със Земята, заземява и предпазва, дава сила, когато е необходима, държи фокуса в целта, премахва енергийните блокажи и стимулира израстването във всеки аспект. Той е стабилизиращ камък, който засилва слабата аура и възстановява сакралната чакра и тази на слънчевия сплит.

 

МУКАИТ - Дава необходимия баланс между вътрешните и външните нива. Набляга на желанието за нови преживявания и внушава дълбоко спокойствие, което ни помага да се изправим пред тях. Гъвкавият мукаит дава кураж на многостранно развитите личности и помага за взимане на правилното решение. Това е физически стабилизиращ камък, който укрепва имунната система, лекува раните и пречиства кръвта.

 

НЕФРИТ - Предпазващ камък, който защитава носещия от наранявания и носи хармония. Стабилизира личността и интегрира разума с тялото, повишава независимостта. В ментално отношение освобождова от негативните мисли и успокоява разума. Стимулира идеите и прави задачите да изглеждат по - лесни, так че да могат да бъдат изпълнени незабавно.

 

ОНИКС - Кристал, който дава сила. Повишава жизнеността, устойчивостта и издържливостта.  Ониксът е тонизиращо ума средство, което облекчава заливащите ви страхове и тревоги. Той носи безценния дар на мъдростта. Антистресов камък, поемащ негативните енергии, облекчаващ напрежението.

 

ОБСИДИАН - Силно предпазващ камък, създава щит срещу негативните въздействия. Осигурява заземяваща нишка от базисната чакра до земния център, абсорбира отрицателните енергии от околното пространство и дава сили, когато са ви нужни. Той е полезен за силно чувствителните хора, блокира психичните атаки и премахва негативните влияния. Балансира ума, тялото и духа.

 

ПРЕНИТ – Чистият пренит е камък на безусловната любов, засилва предчувствията и вътрешното познание. Това е камъкът, който ви дава способността да бъдете винаги подготвени, без значение за какво. Кристалът запечатва полето на аурата като предпазен щит срещу наземна енергия. Психологически пренитът облекчава кошмарите, фобиите и дълбоките страхове, разкриването и лекуването на неразположението, което предизвикват.

 

ПЛАНИНСКИ КРИСТАЛ - Най-силното средство за усилване на лечебното и енергийното въздействие на планетата. Той довежда енергията до най-доброто и възможно състояние, връщайки я до положението и отпреди появата на неразположението. Носи щастие и късмет.

 

ПИРИТ - Идеален енергиен щит. Отблъсква негативната енергия. Изключително положителен камък. Това е камъкът, който носи идеала за съвършено здраве и благоденствие.

 

РОДОХРОЗИТ – Камъкът провокира динамично и позитивно отношение. Подобрява самооценката и облекчава емоционалния стрес. Родохрозитът премахва депресивното настроение и внася лекота в живота.

 

РОДОНИТ - Уравновесява емоциите, подхранва любовта и насърчава чувството за единство между хората. Камъкът стимулира, пречиства и активира сърцето и сърдечната чакра. Лекува емоционалния шок и паниката, заличава емоционалните травми и белезите от миналото. Изгражда доверие и премахва объркването.

 

РОЗОВ КВАРЦ - Камъкът на безословната любов и безграничното спокойствие. Това е най-важният кристал за сърцето и сърдечната чакра, който показва истинската същност на любовта. Внимателно отнема негативната енергия и я замества с любовни вибрации.

 

СОДАЛИТ – Създава емоционален баланс и успокоява при пристъпи на паника. Засилва себеуважението, успокоява ума, окуражава рационалната мисъл, обективността, истината и интуитивното възприятие, както и вербализирането на чувствата. Камъкът е изключително ефективен при колективна дейност, тъй като внася хармония и солидарност по отношение на целта.

 

СНЕЖИНКОВ ОБСИДИАН – Успокоява и утешава като дава правилната умствена нагласа – ставате възприемчиви, преди да ви покаже кои са поведенческите модели, които ви пречат. Той ви учи да разпознавате и да се освобождавате  от грешното мислене и негативните ментални нагласи. Насърчава непредубедеността и съсредоточаването върху същността на нещата.

 

СЕДЕФ – Носи късмет, дава увереност, насърчава кариерното развитие и цялостния успех в професионалната сфера. Най – добрият приятел и покровител на семейството, внася хармония и мир.

 

ТИГРОВО ОКО – Предпазващ камък, който традиционно се носи като талисман срещу лоши пожелания и проклятия. Камъкът помага за достигане на целите, изтъква почтеността и спомага за изявата на волята. Тигрово око балансира ин и ян и зарежда с енергия емоционалното тяло. Облекчава депресията и повдига духа.

 

ТУРМАЛИНОВ КВАРЦ – Той е ефективен заземяващ камък, засилва телесното енергийно поле в противодействието му на външната агресия и отразява пагубните въздействия на околната среда. Разсейва старите мотиви и освобождава от напрежение на всяко ниво. Камъкът превръща негативните    мисли и чувства в позитивни. Ефективно средство е за разрешаване на проблеми.

 

ТЮРКОАЗ – Тюркоазът е един от най-ефикасните лечебни камъни, осигурява спокойствие на духа и добро физическо състояние. Това е предпазващ камък. Ползва се като амулет от незапомнени времена. Разсейва негативната енергия, внушава вътрешно спокойствие, стабилизира колебанията в настроенията и води до душевен мир.

 

УНАКИТ – Камък на проникновението. Балансира емоциите и духовността. Носи спокойна и нежна енергия и може да неутрализира ефектите от вредни лъчения. Много е полезен и при лечение на травми, свързани с предишен живот. Отвежда ви обратно до източника на проблема, за да може да го разрешите. Независимо дали дисбалансът е възникнал в близкото или далечното минало, унакитът достига до основната причина на което и да е ниво отвеждайки я към повърхността, така че да може да бъде трансформирана.

 

ФЛУОРИТ - Флуоритът е със силно предпазващо действие, особено на психично равнище. Този камък прочиства и стабилизира аурата. В случаите, когато се използва за лечение, флуоритът изтегля негативните енергии и стреса от всякакъв характер - избистря, пречиства, прогонва и реорганизира всичко в тялото, което не е в ред. Това е                най - добрия кристал за преодоляване на всякаква форма на дезорганизация. Кристалът може да преодолее хаоса и да организира отново физическото, емоционалното и менталното тяло. Увеличава увереността в собствените сили и сръчността. Физически флуоритът спомага равновесието и координацията. Той извлича негативната енергия и стреса и се нуждае от прочистване след всяко използване. Силно лечебно средство, което помага при инфекции и смущения.

 

ХАЛЦЕДОН – Камъкът абсорбира негативната енергия и след това я разсейва, за да предотврати по-нататъшното и предаване. Халцедонът довежда ума, тялото, емоциите и духа до хармония. Поражда чувства на великодушие и щедрост, премахва враждебността и трансформира меланхолията в радост. Той създава открита и ентусиазирана личност, абсорбира и разсейва негативните мисли, емоции и лоши сънища.

 

ХЕМАТИТ - Стимулира концентрацията и фокусирането. Възстановява, укрепва и регулира кръвното налягане. Хармонизира разума, тялото и духа. Използва се като много силен амулет. Талисман за предпазване от болести и нещастия. Подходящ за всеки един зодиакален знак.

 

ХАУЛИТ - Изключително успокояващ камък. Хаулитът формира амбициите - духовни и материални, и ни помага да ги осъществим. Сложен в джоба ви, абсорбира вашето собствено раздразнение и това, което е насочено срещу вас. Облекчава безсънието.

 

ХРИЗОКОЛА - Насърчава себеосъзнаването и вътрешното равновесие, повишава увереността и чувствителността, увеличава личната сила и креативността. Този камък извлича негативността и дава мотивация на онези, на които им липсва.

 

ЦИТРИН - Силен камък за очистване и възстановяване. Изключително благотворно действащ минерал, загряващ, зареждащ с енергия и креативност. Той е един от камъните на БЛАГОПОЛУЧИЕТО. Отдавна се счита, че цитринът стимулира оптимизма. Освен това привлича изобилието и е познат като „камъка на търговците” и трябва да се поставя на мястото, където човек развива своя бизнес не само за да се сдобие с богатство, но и за да го задържи. Подходящ за умствената концентрация, издръжливостта и самочувствието.

 

ЯСПИС - Известен е като камъкът на грижовността. Ясписът абсорбира негативната енергия и пречиства и подрежда чакрите спрямо аурата. Той уравновесява ин и ян и хармонизира физическото, емоционалното и менталното тяло с ефирния свят. Трансформира идеите в действие.

 

                                                                                                         Източник: Енциклопедия на кристалите / Джуди Хол /741